Alegria

Aquesta entrada no vol ser una crítica, ni una recomanació,  ni un resum, ni una lectura de les possibles al·legories o metàfores de l’espectacle Alegria de Cirque du Soleil. Et convido a seguir llegint per saber on va a parar tot això. A partir d’aquí, tu decideixes.

Mai abans havia vist cap espectacle d’aquesta companyia, ahir va ser el primer.

A les 21.15, estem asseguts a la segona graderia del Palau Sant Jordi, al costat esquerre de l’escenari, entre crispetes, famílies i la remor típica de les grans ocasions, en grans espais. Un escenari, lleugerament il·luminat, i l’ambient que es respira és festiu. Apareixen els pallassos i, amb ells, les primeres riallades. La llum canvia. Les graderies on som el públic s’enfosqueixen i comença el show. Apareix una  cantant de blanc amb una veu envoltant acompanyada pels músics i, entre tots, filen una tela d’aranya on hi quedes dolçament enganxat. Entres de cap en un món fantàstic.

He de confessar que és la primera vegada que vaig al circ…i realment mai havia sentit un interès especial en anar-hi. En les primeres actuacions acrobàtiques se’m entelen els ulls. Tensió, admiració, sorpresa, patiment, …Cada acròbata et desperta una sensació diferent.

–       Però com coi ho deu fer?

–       Però van assegurats no?

–       Deuen entrenar tots els dies de l’any…

–       Uuuuiiii!!!!

–       Sembla fàcil però no ho és!

–       Aquí el més tonto et fa un mortal enrere.

pallassos1

Entre actuació i actuació dels acròbates, apareixen els pallassos. Ai! Però quins pallassos! Tot perfectament coreografiat, però executat amb la màxima organicitat. Son nens petits que reaccionen sense tabús, fent-te sentir molt acollida, i còmplice.. I et venen ganes de riure amb ells, de ser a prop d’ells, de jugar amb ells, perquè no tenen reaccions prefabricades, ni diplomàtiques, perquè enganyen, es burlen, es miren, s’enfaden, riuen com ho fan els més menuts. I no pots fer res més que riure amb ells. Cada vegada tinc més ganes que surtin i em veig a mi mateixa obrint la boca, esclatant a riallades. La meva cara deu ser un mar d’expressions. Ja surten! ja surten! i sóc petita, sóc una nena. Em sento com una nena i no vull que s’acabi. Del plor, passen al riure; de la por, a la valentia; del silenci, a les paraules; de la discreció a l’exageració; de l’enuig, a l’amor, de la simpatia a la impertinència, però clarament des de el seu NEN. I es fan estimar.

Els actors també han de tenir molt d’aquests pallassos. Treure’s els tabús emocionals i expressius i llençar-se a la piscina. En el moment de la interacció entre dos personatges, hi ha un moment present, que ja és passat i així consecutivament. Cada moment ens pot fer sentir diferents i per això és molt interessant que no ens estranyem si de l’amor passem a l’odi i de la covardia a la valentia.  Amb l’entrenament teatral arriba una acceptació i un coneixement de la pròpia expressivitat que ens permet reaccionar davant les coses que passen. Amb una flexibilitat emocional com la que tenen els nens que son capaços de passar del riure al plor, de la entremaliadura a la “santedat” en qüestió de segons. A partir d’aquest moment, comença la verdadera construcció, allò que fa que el públic que t’observa es pugui sentir identificat amb la teva cara més trista, amb la més alegre, amb la més odiosa i amb la més caritativa. Perquè el públic es pot sentir emmirallat, potser no amb una situació en concret però si amb les reaccions.

Crec en el pallasso. I per a tots, recomano un treball de clown. Un aprenentatge que ens permet estimar-nos amb les nostres febleses i fortaleses.

L’alegria és un sentiment, i els pallassos, d’això, en saben MOLT.

Alegria

Esta entrada en el blog no quiere ser una crítica, ni una recomendación, ni un resumen, ni una lectura de las posibles alegorías o metáforas del espectáculo Alegría de Cirque du Soleil. Te invito a seguir leyendo para saber dónde va a parar todo esto. A partir de aquí, tú decides.

Nunca antes había visto ningún espectáculo de esta compañía, ayer fue el primero.

A las 21.15, estamos sentados en la segunda gradería del Palau Sant Jordi, en el lado izquierdo del escenario, entre palomitas, familias y el rumor típico de las grandes ocasiones, en grandes espacios. Un escenario ligeramente iluminado, y el ambiente que se respira es festivo. Aparecen los payasos y, con ellos, las primeras carcajadas. La luz cambia. Las gradas donde estamos el público oscurecen y empieza el show. Aparece una cantante de blanco con una voz envolvente acompañada por los músicos y, entre todos, hilan una tela de araña donde quedas dulcemente pegado. Entras de cabeza en un mundo fantástico.

Debo confesar que es la primera vez que voy al circo … y realmente nunca había sentido un interés especial en ir. En las primeras actuaciones acrobáticas se me empañan los ojos. Tensión, admiración, sorpresa, sufrimiento, … Cada acróbata te despierta una sensación diferente.

– Pero como carai lo debe de hacer?

– Están asegurados, no?

– Deben entrenar todos los días del año …

– Uuuuiiii!

– Parece fácil pero no lo es!

– Aquí el más tonto te hace un mortal hacia atrás.

pallassos4Entre actuación y actuación de los acróbatas, aparecen los payasos. Ay! Pero qué payasos! Todo perfectamente coreografiado, pero ejecutado con la máxima organicidad. Son niños pequeños que reaccionan sin tabúes, haciéndote sentir muy acogida, y cómplice .. Y te dan ganas de reír con ellos, de estar cerca de ellos, de jugar con ellos, porque no tienen reacciones prefabricadas, ni diplomáticas, porque engañan, se burlan, se miran, se enfadan, se ríen como lo hacen los más pequeños. Y no puedes hacer nada más que reír con ellos. Cada vez tengo más ganas que salgan y me veo a mí misma abriendo la boca, estallando en carcajadas. Mi cara debe ser un mar de expresiones. Ya salen! ya salen! y soy pequeña, soy una niña. Me siento como una niña y no quiero que se acabe. Del llanto, pasan a la risa; del miedo, a la valentía, del silencio, a las palabras, de la discreción a la exageración; del enojo, al amor, de la simpatia, a la impertinencia, pero claramente desde de su NIÑO. Y se hacen querer.

Los actores también deben tener mucho de estos payasos. Quitarse los tabúes emocionales y expresivos y lanzarse a la piscina. En el momento de la interacción entre dos personajes, hay un momento presente, que ya es pasado y así consecutivamente. Cada momento nos puede hacer sentir diferentes y por eso es muy interesante que no nos extrañemos si del amor pasamos al odio y de la cobardía a la valentía. Con el entrenamiento teatral llega una aceptación y un conocimiento de la propia expresividad que nos permite reaccionar ante las cosas que pasan. Con una flexibilidad emocional como la que tienen los niños que son capaces de pasar de la risa al llanto, de la travesura a la “santidad” en cuestión de segundos. A partir de este momento, comienza la verdadera construcción, la que hace que el público que te observa se pueda sentir identificado con tu cara más triste, con la más alegre, con la más odiosa y con la más caritativa. El público se puede sentir reflejado, quizás no en una situación concreta, pero sí en las reacciones.

Creo en el payaso. Y para todos, recomiendo un trabajo de clown. Un aprendizaje que nos permite amarnos con nuestras debilidades y fortalezas.

La alegría es un sentimiento, y los payasos, de esto, saben MUCHO.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s