Improvisar al dia a dia. Improvisar día a día.

moveEn aquest post he volgut fer una traducció-resum del que ens explica Dave Morris en la seva xerrada al TEDx de Victòria. Sé que l’anglès pot ser un handicap moltes vegades i no voldria que l’idioma fos una barrera. La realitat és que gairebé el 100% del material en improvisació aplicada i el teatre aplicat està en anglès, perquè resulta que aquí no es fa servir tant com en d’altres països, potser comença a ser el moment de que comenci a arribar aquesta pràctica. Potser ens facilita una mica més això de viure, Coffi està treballant per poder-te acompanyar en aquest procés.

Dave Morris s’adona de que la manera que improvisava dalt d’un escenari era la manera que improvisava a la vida real, el dia a dia.

La improvisació és un procés, una manera de fer alguna cosa. No és tracta d’un producte final que jo et pugui donar. Parlarem de la improvisació com “el camí de la improvisació”.

Els 7 passos per improvisar:

 Juga.

Com quan érem petits, com quan jugàvem i ens comprometíem amb el joc per la simple raó de gaudir, de ser aquí i ara.

Permet equivocar-te.

La por a equivocar-nos ens porta directament al cap, a pensar i a preocupar-nos. Si ens equivoquem, ho acceptem i continuem.

Escolta.

Les persones escoltem  lo just per poder contestar, i escoltar és utilitzar totes les parts del nostre cos, tot el nostre ser. Normalment quan em parlen, diguin el que diguin, jo ja sé què contestaré, ja estic decidit, ja tinc el pensament fet. Sí, et deixo parlar però jo ja sé el que diré.  Algú molt savi va dir:

“Listening is the willing to change”. Some wise man

“Escoltar és tenir la voluntat de canviar”. Algú molt savi.

No tenim perquè canviar però hem de tenir la voluntat per canviar. Es tracta d’apartar l’ego i construir sobre el que tu em dius i en comptes de tenir tu la teva idea i jo la meva, tindrem la primera idea, la segona idea, i així consecutivament i iniciarem el procés de la improvisació: escoltar-reaccionar i canviar.

– Digues Sí!

Dave Morris fa un exemple magistral només amb una senzilla interacció amb el públic. Aquesta part encara que no entengueu molt bé l’anglès és molt senzilla d’entendre i està molt ben il·lustrada (min 5.20) En resum, dir “sí” en un diàleg, permet continuar, permet construir; dir “no”, sigui al principi o al final d’un procés no ens deixa arribar enlloc. Una sèrie de “Sí’s” ens portaran a algun lloc, Una sèrie de “No’s” seran pedres al camí. La llàstima és que pots tenir molts “sí’s” seguits i només un “No” pot desfer-ho tot.

-Sí i…

Ja no només direm “sí”, si no que ja serà el màxim quan puguem dir un “Sí, i…” i afegir alguna cosa més, de manera que jo poso una totxana, tu en poses una altra, un altre en posa una altra…fins que s’ha construït alguna cosa. No ho ha construït tot una persona si no que ha estat un treball col·laboratiu. I compte que sigui un “Si, i…” i no un “sí, però” que és una contradicció. Per tant si voleu treballar i crear alguna cosa digueu: “Sí, i…!”

Juga el joc.

I un joc té les seves regles. I les regles ens alliberen per poder improvisar. La improvisació i les seves regles ens ajuden a arribar a algun lloc. Morris posa un l’exemple de la seva exposició. Les regles que té són: utilitzar els slides del power point en un ordre, parlar-vos d’alguna cosa que tingui a veure amb el camí de la improvisació, etc, i a partir d’aquí ell improvisa.

Relaxa’t i disfruta

Sembla algun cosa òbvia però a la pràctica no ho és i és potser la més important. Si dic: -Surt, diverteix-te, permet equivocar-te-. Algú pot sortir a escena, tot tens i amb molta pressió pensant: – oh! m’ho de passar be! he d’equivocar-me davant d’aquesta gent i ho he de fer bé! i I la qüestió es la següent, tant dincs com fora d’un escenari: si respires, et relaxes i surts, diràs “sí”, jugaràs, gaudiràs millor de la vida.

IMPROVISAR DÍA A DÍA

En este post he querido hacer una traducción-resumen de lo que nos explica Dave Morris en su charla en el TEDx de Victoria. Sé que el inglés puede ser un handicap muchas veces y no quisiera que el idioma fuera una barrera . La realidad es que casi el 100 % del material en improvisación aplicada y el teatro aplicado está en inglés , porque resulta que aquí no se usa tanto como en otros países , quizás empieza a ser el momento de que empiece a llegar esta práctica . Quizás nos facilita un poco más esto de vivir , Coffi está trabajando para poderte acompañar en este proceso .

Dave Morris se da cuenta de que la manera que improvisaba en un escenario era la manera que improvisaba en la vida real, en su día a día .

La improvisación es un proceso , una manera de hacer algo. No se trata de un producto final que yo te pueda dar. Hablaremos de la improvisación como “el camino de la improvisación” .

Los 7 pasos para improvisar :

– Juega.

Como cuando éramos pequeños , como cuando jugábamos y nos comprometíamos con el juego por la simple razón de disfrutar , de estar aquí y ahora .

– Permite equivocarte.

El miedo a equivocarnos nos lleva directamente a la cabeza , a pensar y a preocuparnos. Si nos equivocamos , lo aceptamos y continuamos .

Escucha .

Las personas escuchamos lo justo para poder contestar , y escuchar es utilizar todas las partes de nuestro cuerpo , todo nuestro ser . Normalmente cuando me hablan , digan lo que digan , yo ya sé qué contestar , ya estoy decidido , ya tengo el pensamiento hecho. Sí, te dejo hablar pero yo ya sé lo que voy a decir . Alguien muy sabio dijo :
” Listening is the Willing to change ” . Some wise man
” Escuchar es tener la voluntad de cambiar” . Alguien muy sabio .
No tenemos porque cambiar pero debemos tener la voluntad para cambiar. Se trata de apartar el ego y construir sobre lo que tú me dices y en vez de tener  tu idea y yo la mía, tendremos la primera idea , la segunda idea , y así consecutivamente e iniciaremos el proceso de la improvisación : escuchar – reaccionar – cambiar .

– Di Sí !

Dave Morris hace un ejemplo magistral sólo con una sencilla interacción con el público . Esta parte aunque no sepas mucho inglés es muy sencilla de entender y está muy bien ilustrada ( min 5:20 ) En resumen , decir ” sí” en un diálogo , permite continuar , permite construir ; decir “no ” , sea ​​al principio o al final de un proceso no nos deja llegar a ninguna parte. Una serie de ” Sí s” nos llevarán a algún lugar, Una serie de “No s” serán piedras en el camino . La lástima es que puedes tener muchos “sí’s” seguidos y sólo un “No ” puede deshacerlo todo.

-Sí y …

Ya no sólo diremos “sí” , si no que ya será el máximo cuando podamos decir un “Sí , y …” y añadir algo más , de modo que yo pongo un ladrillo , tú pones otra , otro pone otra … hasta que se ha construido algo. No lo ha construido todo una persona si no que ha sido un trabajo colaborativo . Y cuenta que sea un “Si , y …” y no un “sí , pero” que es una contradicción . Por lo tanto si desea trabajar y crear algo diga : “Sí , y …! ”

– Juega el juego .

Un juego tiene sus reglas . Las reglas nos liberan para poder improvisar . La improvisación y sus reglas nos ayudan a llegar a algún lugar . Morris pone un ejemplo de su exposición . Las reglas que tiene son : utilizar los slides del power point en un orden , hablar de algo que tenga que ver con el camino de la improvisación , etc , ya partir de ahí, él improvisa.

– Relájate y disfruta

Parece algún algo obvio pero en la práctica no lo es y es quizás la más importante . Si digo : -Sal , diviértete , permite equivocarte – . Alguien puede salir a escena, tenso y con mucha presión pensando : – oh ! me lo tengo que pasar bien! he de equivocarme ante esta gente y tengo que hacerlo bien! Y la cuestión es la siguiente , tanto dentro como fuera de un escenario : si respiras , te relajas y sales , dirás “sí” , jugarás y disfrutarás mejor de la vida .

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s